Toleranssi-ikkuna toipumisen tukena, osa 2

Muistatko toleranssi-ikkunan? Sehän oli se malli, jossa kuvan yläosassa on ylivireystila eli kehon ylivirittyminen. Tähän liittyy levottomuus, keskittymiskyvyttömyys, kiukku, stressi ja pakkomielteisyys. Keho on jännittynyt ja sisäänpäin kääntynyt.

Alivireystilassa taas on niin sanotusti veto veks, elikkä olemme haluttomia, vetäytyneitä, turtuneita ja uupuneita. Keho on jähmettynyt tai voimaton.

Toleranssi-ikkunassa taas ollaan näiden kahden ääripään välissä, eli tasapainossa ja oleminen on mutkatonta ja jopa inspiroivaa. Hyvinvointi asuu tässä ikkunassa.

Traumaattiset kokemukset kaventavat toleranssi ikkunaa

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Jos ihmisellä on elämässä traumaattisia kokemuksia, hän reagoi haastavassa tilanteessa helpommin ja vahvemmin.

Riippuvainen tai haitallinen käytös astuu usein kuvaan niin, että käytämme sitä helposti tapana tulla toimeen tuon epämukavan tunteen kanssa. Toisin sanoen se auttaa meitä etäännyttämään itsemme tuosta tunteesta. Meidän ei tarvitse tuntea haastavuutta juuri sillä hetkellä. Pakenemme.

Toleranssi-ikkunan kaventuminen vaikuttaa minulla esimerkiksi niin, että jos minua arvostellaan tiukasti, jähmetyn. Näin on varsinkin silloin kun arvostelijana on minua iäkkäämpi naispuolinen henkilö, jolla on minuun nähden jollain tapaa korkeampi asema.

Terapia ja mindfulness laajentavat toleranssi-ikkunaa

Terapia, mindfulness ja kaikki sellaiset tekniikat ja toimintamallit, jotka lisäävät tiedostamista ja hyväksymistä, laajentavat toleranssi-ikkunaa.

Minun kohdallani tämä tarkoittaa sitä, että olen omassa terapeuttisessa prosessissani päässyt käsiksi niihin muistoihin, jotka ovat edellä mainitun jähmettymisreaktion alkulähde. Tämä alkulähde on varhaislapsuudessa.

Olen päässyt terapiassa myös purkamaan kehollisesti niitä tunteita, joita en silloin pystynyt käsittelemään. Olen myös tutkimnut niitä uskomuksia, joita tapahtumien seurauksena omaksuin.

Mindfulness on auttanut minua tiedostamaan eteen tulevissa tilanteissa tai ainakin viimeistään niiden jälkeen, että tässä nyt on tämä samantyyppinen tilanne. Olen ymmärtänyt sen, että triggeri eli laukaiseva tekijä on tässä päivässä, mutta panos tai ruuti, jonka triggeri laukaisee, on menneisyydessä.

Kun haastavat tunteet nousevat, uskallan enemmän ja enemmän tuntea niitä. Osaan myös itse myötätuntoa treenattuani rauhoittaa itseni ja olla itselleni ystävällinen tuossa haastavassa tilanteessa. Näin en ainakaan lisää omaa epämukavuuttani.

Näkemyksemme itsestämme ja maailmasta muuttuvat vireystilan myötä

Toleranssi-ikkunan malli selittää paljon siitä, kuinka näemme itsemme ja maailman. Vireystila nimittäin vaikuttaa käsityksiimme. Maailma näyttää hyvin erilaiselta riippuen siitä, missä tilassa olet: ylivireystilassa, alivireystilassa vai toleranssi-ikkunassa.

Itselläni esimerkiksi ylivirittyneenä maailma on sekava ja ahdistava. Alivirittyneenä se on uhkaava ja tasapainoisessa tilassa pullollaan inspiraatiota ja hyvyyttä.

Samalla tavalla käsitys itsestämme muuttuu vireystilan mukaan. Alivirittyneenä olen voimaton, ylivirittyneenä aivan liikaa ja toleranssi-ikkunassa rakastettava ja fiksu.

Harjoitus haastavaan hetkeen

Kun maailma näyttää haastavalta ja sisäinen kritiikki nostaa päätään, kokeile tätä

  1. Tutki kehoasi. Missä toleranssi-ikkunan tasossa olet tällä hetkellä?
  2. Mistä huomaat sen?
  3. Onko mahdollista hyväksyä tämä olotila, antaa sille tilaa ja istua sen kanssa. Olotilan kanssa istuminen tarkoittaa sitä, että suostumme kokemaan sen.
  4. Onko joku sellainen toiminta, joka auttaa sinua palaamaan toleranssi-ikkunaan? Ylivirittyneessä tilassa keho palautuu esimerkiksi hengitysharjoitusten avulla. Alivirittyneessä tilassa keho tarvitsee aktivaatiota. Voit esimerkiksi mennä kävelylle tai venytellä. Joskus jo pelkkä makuuasennosta istumaan nouseminen riittää.
  5. Onko joku, jolle voit jakaa kokemuksesi? Tukihenkilö? Puoliso? Ystävä?

Oman kehon merkkien ja vireystilan tunnistaminen voi olla aluksi haastavaa. Se on kuitenkin taito, jonka voi oppia. Paras tapa lähteä liikenteeseen on tuoda huomio vatsan seutuun, hartioihin ja leukaan. Mitä ne viestivät sinulle?

.

Jos tarvitset tukea itsetuntemukseen ja haastavan kohtaamiseen, kannattaa hakea ammattiapua. Myös minä annan terapeuttista tukea muutosvalmennuksessa. Varaa aikaa, niin katsotaan, voinko auttaa sinua vai olisiko joku muu taho sopivampi. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top