Toleranssi-ikkuna toipumisen tukena

Toleranssi-ikkuna on huipputyökalu toipumisen tueksi. Siitä on erityisesti hyötyä silloin, kun halutaan apua jokapäiväisen elämän haastaviin ajatuksiin, tunteisiin ja tuntemuksiin. Sen avulla voimme selkeyttää sitä, mitä kehomme, mielemme ja sydämemme kussakin vireyden tilassa tarvitsevat.

Mallin on kehittänyt psykiatrian professori Dan Siegel.  Olen opiskellut sitä osana traumatietoisen mindfulnessin ohjaajakoulutusta David Treleavenin johdolla. Nyt kun opiskelen Gabor Matén jalanjäljillä syvemmin traumoista, on tämä malli edelleen yksi perustyökalu itselleni. Siksi koen merkitykselliseksi jakaa sen.

Kaksi tärkeää hermojärjestelmää

Kehomme vireystilaa ja toimintoja säätelee pääasiassa kaksi eri hermojärjestelmää. Säätely tapahtuu automaattisesti, eivätkä ne tarvitse tietoista hallintaa toimiakseen. Niiden tehtävä on homeostaasin eli kehon tasapainon säilyttäminen.

Sympaattinen hermosto toimii stressitilanteessa, joissa oletus reaktiona on taistella tai paeta. Se aktivoi kehoa ja on ikään kuin sen kaasupoljin. Koska se valmistaa meitä uhkan kokemiseen, kehomme vireystila nousee, sydän alkaa esimerkiksi hakata nopeammin ja elintoimintomme nopeutuvat.

Parasympaattinen hermosto on ikään kuin elimistömme jarru. Se huolehtii siitä, että kehomme rauhoittuu ja rentoutuu, hengitys ja sydämenlyönnit hidastuvat, aktivaatiotaso vähenee. Parasympaattinen hermosto palauttaa kehon tasapainoon stressitilanteiden jälkeen.

Toleranssi-ikkunan malli

Ohessa hyvin yksinkertainen kuvio toleranssi-ikkunasta.

Sen yläosassa on ylivireystila. Kun olemme ylivireystilassa, kehomme on jännittynyt. Koemme esimerkiksi stressiä kiirettä, ärtymystä, ahdistusta, levottomuutta ja pakkomielteisyyttä. Olemme hyvin reaktiivisia, elikkä reagoimme nopeasti ja vahvasti ympäristöömme.

Alivireystilassa puolestaan olemme turtuneita, haluttomia, vetäytyneitä, jopa uupuneita ja alistuneita. Tähän tilaan liittyy masennus, saamattomuus ja dissosiaatio. Elimistö haluaa ikään kuin mennä standby-tilaan.

Toleranssi-ikkuna on näiden kahden välissä oleva alue, jossa koemme olevamme tasapainossa ja olomme on vaivatonta. Puhutaan parhaasta mahdollisesta eli optimaalisesta vireystilasta. Tämän kaltaiseen olemiseen liittyy tyytyväisyys, jaksaminen ja tunne siitä, että mitä tahansa tulee vastaan, siitä selvitään.

Traumaattiset kokemukset pienentävät toleranssi ikkunaa. Terapia, mindfulness yms. toipumista tukevat työkalut puolestaan laajentavat sitä. Näihin viittaavat nuolet toleranssi-ikkunan sivuilla.

Tässä lyhyt tiivistelmä siitä, mikä toleranssi-ikkuna on ja mitä hyötyä sen ymmärtämisestä on. Pyörittelen tätä aihetta syvemmin ja tuon siihen lisää ulottuvuuksia tulevina viikkoina.

Riippuvuuksista toipuminen

Riippuvuuksista ja haitallisista käyttäytymismalleista toipumisen kannalta on tärkeää tiedostaa, mitä tunnemme ja mitä ajattelemme silloin, kun olemme yli- tai alivirittyneessä tilassa. Noissa tiloissa olemme hyvin alttiita retkahdukselle. Käytämme monesti riippuvaisia käyttäytymismalleja siihen, että pääsisimme tasapainoon.

Tasapainoon on kuitenkin mahdollista päästä myös niin sanotusti terveillä, toipumista tukevilla keinoilla. Kaiken lähtökohtana on se, että tiedostamme, missä kohtaa ikkunaa olemme menossa. Tiedostamista puolestaan voi treenata parhaiten mindfulness-harjoitteiden kautta. Mindfulness harjoitteet lisäävät huomattavasti ihmisen kykyä tiedostaa oman kehon mielen ja tunteiden liikkeitä. Tiedostaminen on keskeisin psykologinen työkalu muutoksessa.

Facebookin Ilo toipua -ryhmässä järjestetään torstaina 19.1. klo 16 livetilaisuus, jossa käyn toleranssi-ikkunan mallia läpi. Esittelen kolme yksinkertaista mindfulness-harjoitetta, joiden avulla voit palauttaa itsesi tasapainoon, eli toleranssi-ikkunaan.

Miltä tämä toleranssi-ikkunan ajatus kuulostaa?

.

Lisähuomioita

Huomio 1. Toleranssi-ikkunasta käytetään myös muita nimiä, kuten sietoikkuna. Itse pidän kuitenkin tästä nimestä eniten. Minusta se sopii hyvin riippuvuuksien kanssa työskentelyyn. Kun käyttäydymme riippuvaisesti, toleranssimme riippuvuuden kohdetta kohtaan kasvaa siihen turvautumisen myötä. Kun lähdemme toipumisen tielle, toleranssimme kestää haastavia tilanteita kasvaa. Eli toleranssi-ikkuna kasvaa.

Huomio 2. Jos olet ollut pitkään yli- tai alivirittyneessä tilassa, saatat tarvita ammattiapua mindfulness-harjoitteiden rinnalle.

2 ajatusta aiheesta “Toleranssi-ikkuna toipumisen tukena”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top