Mistä riippuvuuden tunnistaa?

Mistä riippuvuuden tunnistaa?Arkikielessä sanaa riippuvuus käytetään nykyään aika kevyesti. Saatetaan kehuskella kuinka koukussa ollaan, kun vedetään liikaa karkkia tai vingutetaan luottokortti tappiin. Aivan kuin se olisi jollain tapaa trendikästä.

Riippuvuus ei kuitenkaan ole mikään läppä tai hyvä vitsi. Riippuvainen henkilö kärsii aidosti siitä, että hän ei pysty lopettamaan, vaikka haluaisi.

Mitä riippuvuus sitten oikein on?

Riippuvuudesta on kyse silloin, kun seuraavat 4 h-kirjainta täyttyvät.

Haluaminen/himo. Riippuvainen ihminen haluaa ja himoitsee riippuvuutensa kohdetta. Tämä voi olla joko tietoista tai tiedostamatonta.

Helpotus. Riippuvainen ihminen kokee jonkinlaista helpotusta tarttuessaan riippuvuutensa kohteeseen. Olotila on kuin pitkä rauhoittava uloshengitys. Monesti riippuvaiset kuvailevat tätä tunnetta ajatuksella ”Ihan kuin tulisi kotiin”. Helpotus on se tunne, kun klikkaat ”osta”-nappia tai antaudut nousuhumalan vietäväksi. Se voi myös nousta silloin, kun kävelee Alkoon. Kun on antanut itselleen luvan langeta.

Haittavaikutukset. Haittavaikutuksia voi olla jo ensimmäisen käyttökerran jälkeen. Yleensä ne lisääntyvät ja kasaantuvat käytön jatkumisen myötä, vaikka ihminen ei itse aina tätä tajua. Vaikutukset voivat olla fyysisiä, psyykkisiä tai sosiaalisia. Itselleni hyvin yleistä oli se, että minulla meni juodessa muisti. Muistamattomassa tilassa tein asioita, jotka olivat vastoin moraaliani. Kun alkoholivaikutus haihtui, kuin valtavan häpeää siitä, mitä olin tehnyt. Häpeä eristi minut.

Riippuvuuteen kuuluu se, että henkilö ei itse tajua olevansa koukussa. On kysymyksessä itsensä kieltävä vyyhti.

Hallinnan puute eli hallitsemattomuus. Hallitsemattomuus tarkoittaa sitä, että vaikka ihminen jollain tasolla tietää, että on kysymys todella haitallisesta käyttäytymismallista, hän ei pysty lopettamaan. Päinvastoin ”Älä ajattele vaaleanpunaista elefanttia” -efektin takia hän todennäköisesti vajoaa vain syvemmälle ja syvemmälle. Tämä efekti on sitä, että kaikki tunteet ja ajatukset, jotka haluamme tukahduttaa, itse asiassa kasvavat sisällämme. Kun yritämme olla ajattelematta vaaleanpunaista elefanttia, emme saa sitä mielestämme. Haluaminen lisääntyy ja elämä muuttuu hallitsemattomaksi.

Hallitsemattomuus on sitä, ettei ole kontrollia. Tuntuu, että riippuvainen osa itseään alkaa elää omaa elämäänsä. Riippuvuuden kohde hyvin todennäköisesti asettuu elämän keskipisteeksi.

Kun riippuvuus määritellään näin, on helppo ymmärtää, että se voi kohdistua oikeastaan ihan mihin tahansa. Sen kohde voivat olla päihteet. Tällöin puhutaan kemiallisesta riippuvuudesta. Kohde voi olla myös joku muu asia, kuten seksi, työnteko, suorittaminen, somettaminen tai pelaaminen. Tällöin puhutaan toiminnallisista riippuvuuksista. Itse koen, että myös sellaiset asiat kuten perfektionismi tai negatiivinen ajattelu voivat olla riippuvaisia toimintamalleja.

Mitä riippuvuus sinulle merkitsee? Miten se näyttäytyy sinun tai läheisesi elämässä? Miltä tällainen riippuvuuden määritelmä sinusta kuulostaa?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top