Törmäsin tähän uskomukseen taas kerran sosiaalisen median palstalla. Koska tämä uskomus tuntuu olevan todella syvässä, ajattelin avata hieman siihen liittyvää tiedettä. En ole aivotieteilijä, mutta muun muassa Daniel Siegelin Brainstorm -kirjassa on selitetty nuoren aivojen kehityksestä niin, että nuoretkin sen ymmärtävät.
Nuoren aivot ovat todella alttiit riippuvuuksille. Murrosiän kehitysvaihe aiheuttaa aivoissa eräänlaisen aivomyrskyn. Lapsen aivot ovat kehittymässä aikuisen aivoiksi tai niin kuin itse nuorille asian ilmaisen, Pleikka kakkosen aivoista on kehittymässä Pleikka vitosen aivot. Nuoret tarvitsevat aikuisen maailmassa näitä Pleikka vitosen aivoja.
Dopamiini ja nuoren aivot
Nuoren dopamiinitasot ovat tässä aivojen kehitysvaiheessa alhaiset. Itse huomaan omista oppilaistani, että murrosikä on alkanut, kun he alkavat murahtelemaan minulle, mulkoilevat sivusilmällä ja vastaus kysymyksiin on ”Ihassama” tai ”Ei kiinnosta”. Koska tiedän kyseessä olevan ohimenevän vaiheen, en ota sitä henkilökohtaisesti. Nuorisoa on vaikeampi miellyttää.
Mutta sitten, kun dopamiinia erittyy, sitä erittyy paljon enemmän kuin aikuisilla. Suklaan syönti, videopelien pelaaminen, päihteidenkäyttö ja someappien tykkäykset tuntuvat nuorilla paljon vahvemmin kuin meillä aikuisilla.
Mieliala voi olla siis luonnostaan jo matalampi ja nopeat hyvän olon tunteet, joita dopamiini tuottaa, ovat todella vahvoja. Tässä yksi riippuvuuksia edistävä tekijä. Kun dopamiinia erittyy paljon, aivot pistävät tämän todella tehokkaasti muistiin. Dopamiinia alkaa erittyä jo silloin, kun suunnittelemme hyvä oloa tuottavaa toimintaa. Aiheesta lisää viime viikon blogikirjoituksessani.
Pleikka kakkosen aivoista Pleikka vitosen aivoihin
Muorrosiässä aivoissa tapahtuu muutakin riippuvuuksien kannalta kiinnostavaa kehitystä. Aivojen etuotsalohko, joka on ikään kuin aivojen tiimin vetäjä, eli se huolehtii muun muassa järkiajattelusta sekä tunteiden ja toiminnan säätelystä, on erityisen isossa muutoksessa. Aivojen etuotsalohkohan on ihmisellä suurin piirtein valmis reilu kaksikymppisenä. Se, että meillä on alkoholin ikäraja mietoihin alkoholijuomiin 18 vuotta ja vahvoihin alkoholijuomiin 20 vuotta, johtuu juuri tästä. halutaan suojella nuoren aivoja.
Jos nuori alkaa käyttämään reilusti päihteitä nuorena, aivojen kehitys hidastuu. Näin koen, että itselleni on käynyt. Onneksi aivot ovat plastiset eli muovautuvat ja olen saanut paikata vajeita vielä aikuisena. Meditaatio esimerkiksi vahvistaa muun muassa aivojen etuotalohkoa.
Muita riippuvuuksille altistavia tekijöitä
Aiemmin mainitsemani dopamiini liittyy nuorilla yleisesti elämyshakuisuuteen. Parhaimmillaan tämä näkyy uusina toimintamalleina ja uteliaisuuteni maailmaa kohtaan mutta toisaalta käyttäytyminen voi olla riskejä vähättelevää, impulsiivista ja jatkuvaa aikuisen testaamista.
Murrosikään liittyy myös monesti negatiivista ryhmäpainetta ja riskikäyttäytymistä. Vanhemmista irrottautumisen on tietysti tärkeä tehtävä nuoren identiteetin rakentumisen kannalta, mutta joskus tämä saattaa mennä niin sanotusti överiksi. Parhaimmillaan nuorella on tietysti sellainen porukka ympärillä, joka luo positiivista ryhmäpainetta, kannustaa ja edistää hyvinvointia.
Nuoren tunteet heilahtelevat ja tuovat väriä ja elinvoimaa elämään. Haastavimmillaan tämä saattaa kuitenkin näyttäytyä impulsiivisena, reaktiivisen käytöksenä ja jatkuvana huonotuulisuutena. Haastavia tunteita paetaan helposti esimerkiksi päihteisiin.
Murrosiässä luovuus lisääntyy ja tajunta avartuu, minkä seurauksena käsitteellinen ajattelu ja päättelykyky kehittyvät. Tämä luo hyvän maaperän uuden keksimisen ja oppimiselle, lukuisille ideoille ja uusille ratkaisuille. Toisaalta nuorella saattaa olla perinpohjainen identiteettikriisi ja hän voi kyseenalaistaa meitä aikuisia vahvastikin.
Kaikki tämä altistaa nuoria riippuvaisiin käyttäytymismalleihin. Päihteiden käytön määrällä ei siinä mielessä ole merkitystä, että nuori voi jäädä koukkuun jo ihan pieniinkin määriin.
Nuoren tukeminen
Mitä aikuinen voi sitten tehdä tukeakseen nuoren murrosiän kehitysvaihetta niin, että hän ennaltaehkäisisi omalla toiminnallaan nuoren riippuvuuskäyttäytymistä?
Hyvä alku on se, että aikuinen huolehtii itse omasta hyvinvoinnistaan. Varsinkin sillä on merkitystä, osaatko rauhoittaa itse itsesi haastavassa tilanteessa. Jos menet nuoren tasolle ja olet yhtä reaktiivinen, tunteenne vahvistavat toisiaan. Jos taas pystyt olemaan tilanteessa tyynenä, tyyntyy myös nuoren hermosto. On nimittäin tosiasia, että jos vahva tunne lyö päälle, aivojen etuotsalohko ikään kuin poistuu pelistä. Järkiajattelu ei toimi.
Toinen fakta on, että hermostomme säätelevät toisiaan. Jos olet nuorten kanssa tekemisissä, hengittelee siis, mieti mikä hermoston rauhoittamisen tapa sinulle sopii. Uskalla ottaa aikalisä. Uskalla vetää rajat. Uskalla pitää rajat. Uskalla pysähtyä kuuntelemaan nuorta ja nuoren tarpeita rauhallisesti ja aikuisena.
Voiko nuori siis alkoholisoitua?
Palatakseni alun kysymykseen. Nuori voi alkoholisoitua. Murrosiässä koukkuun jäädään helpommin. Me aikuiset voimme kuitenkin auttaa nuoria navigoimaan elämän haastavuuden kanssa ja olla osaltamme ennaltaehkäisemässä haitallisia käyttäytymismalleja. Kunhan muistamme hengitellä.
Jos nuoresi tarvitsee apua riippuvuuskäyttäytymisen kanssa, ota ihmeessä yhteyttä. Katsotaan, kuinka voin auttaa. Et ole yksin.