Raittius vs. tunne-elämän raittius

Tunne-elämän raittius on yksi lempiaiheistani ja palaan siihen kirjoituksessani usein. Koen että minun kohdallani se alkoi avautumaan käytännön tasolla, kun olin ollut seitsemän vuotta raittiina. Sain tietää sairastavani syöpää. Tämä pysäytti minut, koska olin kuvitellut eläväni terveellistä ja hyvinvoivaa elämää.

Itse asiassa elämääni oli salakavalasti hiipinyt sekä uusia että vanhoja riippuvuuksia, kuten läheisriippuvuus, bulimia, shoppailuriippuvuus, ylisuorittaminen ja niin edelleen. Kävin kyllä vertaistukiryhmissä lähes päivittäin, mutta toipumiseni oli hyvin pinnallista. Sisäinen kriittinen ääni pauhasi sisälläni, olin usein uhrin roolissa ja syytin muita ihmisiä ja olosuhteita huonosta olostani. Odotin, että joku tai jokin tulisi ja pelastaisi minut. En suostunut kohtaamaan haastavia tunteita aidosti eli tuntemaan niitä, vaan yritin järkeillä itseni läpi elämän.

Tunne-elämän raittius on mahdollistanut minulle elämäntavan, jonka päämääränä ja kasvupohjana on päivittäinen hyvinvointi. Riippuvuus on vain yksi osa ihmistä. Jokaisessa ihmisessä on paljon muutakin. Jotta sinun olisi helpompi ymmärtää, mikä on ero raittiuden ja tunne-elämän raittiuden välillä, olen koonnut oheisen taulukon, jossa on mielestäni olennaisimpia tunne-elämän raittiuden tunnusmerkkejä. Vertaan näitä tunnusmerkkejä raittiuden tunnusmerkkeihin.          

TUNNE-ELÄMÄN RAITTIUSRAITTIUS
Meditoit tai hiljennyt päivittäin.Et pysähdy päivän aikana.
Tunnistat omia triggereitä.Et ymmärrä, mikä saa sinut toimimaan niin kuin toimit.
Osaat nimetä ja uskallat tuntea haastaviakin tunteita.Pakenet paikalta henkisesti tai fyysisesti, kun haastavia tunteita alkaa ilmetä.
Tiedostat ajatuksia, jotka ovat hyvinvointisi esteenä.Uskot omia ajatuksiasi ja elät elämääsi niiden mukaan, vaikka ne vahingoittaisivat sinua.
Tunnistat omia sinua rajoittavia uskomuksia.Et tunnista tai tiedosta rajoittavia uskomuksiasi.
Et vaadi itseltäsi ja muilta täydellisyyttä.Vaadit itseltäsi ja muilta täydellisyyttä.
Uskot, että voit muuttua ja kasvaa.Sanot usein ”Minä vain nyt olen tällainen”.
Uskallat kohdata konflikteja.Välttelet konflikteja.
Osaat kertoa omat tarpeesi.Et tiedä mitä tarvitset tai et uskalla sanoa sitä.
Uskallat ilmaista oman mielipiteesi.Et sano mitä ajattelet, vaan miellytät muita.
Osaat puhua itsellesi ystävällisesti.Kuuntelet ja ruokit sisäistä kriittistä ääntäsi.
Otat vastuun omasta osuudestasi tilanteissa.Et näe omaa osuuttasi. Syyttelet muita.
Ymmärrät, että jokainen meistä yrittää tehdä parhaansa niillä eväillä, mitä on.Otat asiat henkilökohtaisesti.
Olet itse elämäsi ohjaimissa.Olet uhrin asemassa.
Tunne-elämän raittius vs. raittius (c) Susanna Ahvalo 2023

Tämä lista ei ole perusteellinen ja kaiken kattava. Lisäksi on hyvä huomioida se, että tuskin kukaan ylettää kaikkiin näihinkään tunne-elämän raittiuden piirteisiin täydellisesti. Niin kuin eräässä kirjassa sanotaan ”Emme ole pyhimyksiä”. Keskeneräisyys on siis sallittua. Avainasemassa on halu kehittyä ja mennä eteenpäin.

Kaikista hienointa on, että tunne-elämän raittiuden polku on mahdollista kaikille. Siihen liittyvät osa-alueet ovat taitoja muiden joukossa. Taidot ovat asioita, joita voimme oppia. Muutos ei ole välttämättä helppoa, mutta se on mahdollista. Myös sinulle.

Minua kiinnostaisi tietää, mitä sinä aiheesta ajattelet. Miltä tunne-elämän raittiuden käsite kuulostaa? Koetko olevasi tunne-elämän raittiuden tiellä? Jos et ole, mitä tarvitsisit, että pääsisit sille?

Jos tunne-elämän raittius ja kasvu kiinnostavat, pistä sometilini seurantaan.

4 ajatusta aiheesta “Raittius vs. tunne-elämän raittius”

  1. Tunnistan monia asioita itsessäni, jotka ovat tunne-elämän raittiuden ja kehittymisen tiellä. Mutta tulin hyvälle mielelle kun huomasin, että olen pyrkinyt juuri aika moneenkin mainitsemaasi päämäärään pitääkseni huolta itsestäni.
    Välttelen edelleen konflikteja ja välillä asetan itseni uhrin rooliin. Mutta tunnistan nuo itsessäni ja kykenen muuttamaan suhtautumistani. Huono itsetunto ja ulkopuolisuuden tunne ovat niitä itselleni vaikeimpia asioita. Vaikka minä saan hyvää palautetta kirjoituksistani ja ajatuksistani ja asioiden ilmaisusta niin koen vaikeuksia ottaa vastaan positiivista palautetta. Siitä huolimatta, että tiedän palautteen antajien puhuvan rehellisesti. Odotan todella paljon valmennukselta. Voin myös hyödyntää oppimiani asioita muiden auttamiseen.

    1. susanna@onnellisuuspaja.fi

      Kiitos, Marja! Itsekin olen saanut harjoitella pitkään ja hartaasti positiivisen palautteen vastaanottamista. Ohitan sen edelleen helposti. Valmiiksi emme ikinä tule, mutta muuttua voimme aina. ❤️

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top