Oletko ostosriippuvainen?

Joulunalus on ostosriippuvaiselle helppoa aikaa. Luottokorttia voi vinguttaa ihan luvan kanssa. Ei tarvitse postin tiskillä häpeissään kiemurrella, kun hakee ties monettako kertaa sillä viikolla uutta postin pakettia tai palauttaa pieleen menneitä heräteostoksia.

Ostosriippuvuus on myös jollain tavalla hyväksyttävää tässä yhteiskunnassa, jossa ihannoidaan materialismia ja monen status liittyy hankittuihin tavaroihin. Mainoskoneisto syöttää meille jatkuvasti vääristynyttä informaatiota siitä, kuinka itse asiassa koko ihmisarvomme liittyy siihen, mitä meillä on.

Saattaa olla, että ihmisiä jopa ihaillaan sitä enemmän, mitä enemmän ja hienompia tavaroita heillä on. Varsinkin nuorten keskuudessa tavoitellaan enemmän ja enemmän kalliimpia ja kalliimpia vaatteita ja muita statussymboleja, kuten puhelimia.

Tunnistat varmaan sen innostuneen levottomuuden tunteen, joka liittyy erityisten ostosten tekemiseen. On kyse siitä tunteesta, joka nousee, kun selaat nettikaupassa uusia puhelimia ja mietit, minkä mallin itsellesi ostaisit. Shoppailussa itsessään ei ole mitään pahaa. Ongelma tulee siinä, kun alat pitää tuota levotonta innostusta onnellisuutena.

Kuinka työskennellä ostosriippuvuuden kanssa?

Yksi mahdollisuus lähteä työskentelemään ostosriippuvuuden kanssa on se, että alat kiinnittämään huomiota siihen prosessiin, mitä mielessä, tunteissa ja kehossa tapahtuu, kun ostat jotain. Tässä on kysymyksiä, joita voit pohtia, jos epäilet olevasi ostosriippuvainen:

  1. Tuo huomiota siihen, mitä kehossasi ja mielessäsi tapahtuu ennen ostotapahtumaa silloin, kun alat suunnitella jonkun asian ostamista. Huomaatko haluamisen energian? Huomaatko kehossasi jylläävän toimintaasi motivoivan dopamiinin? Tunnetko levottomuuden?
  2. Mitä tarvetta ostoksesi täyttää? Onko taustalla joku aidosti järkevä tarve? Onko kyse siitä, että sinulla on nälkä tai jano, vai tarvitsetko aidosti uuden lämpimän villapaidan, koska entinen on hajonnut. Onko taustalla tarve, jonka olet järkeillyt? Löydätkö tuon tarpeen taustalta syvemmän tarpeen kokea hyvää oloa, paeta haastavia tunteita, saada hyväksyntää, kuulua joukkoon. Nämä ovat ihan inhimillisiä ihmisen tarpeita. Niissä ei sinänsä ole mitään pahaa. Ongelma tulee vastaan siinä, kun yrität täyttää näitä tarpeita riippuvaisen tai haitallisen käyttäytymisen kautta.
  3. Mitä haittavaikutuksia shoppailuun liittyy? Kulutatko rahaa ihan tyhjänpäiväisiin asioihin? Oletko velkaantunut? Joudutko peittelemään ostosten määrää läheisiltäsi? Alkaako sinua ärsyttää, kun läheiset huomauttavat sinulle ostelusta? Teetkö jatkuvasti impulssiostoksia ja palauttelet niitä sitten?
  4. Onko shoppailusi muodostunut tai vaarassa muodostua hallitsemattomaksi? Koetko aika ajoin, että riippuvuus ikään kuin ajaa tai hallitsee sinua sen sijaan, että olisit itse elämäsi puikoissa?

Ostosriippuvuudesta voi toipua

Minä olen kärsinyt ostosriippuvuudesta. Olen tullut omaan pohjaani sen kanssa useamman kerran. Olen tehnyt lukuisia päätöksiä siitä, että en enää osta mitään. Riippuvuus alkoi päihderiippuvuuden myötä, kun aloin tilailla asioita ajatuksella, että päihteisiin jäisi enemmän rahaa. Olen lisäksi hyvin impulsiivinen ja teen ostopäätöksiä nopeasti.

Itseäni on auttanut se, että olen ensinnäkin raitistunut. Toisaalta iso rooli on ollut sillä, että olen mindfulnessin ja meditaation kautta tullut tietoiseksi omasta toiminnastani, tunteistani, ajatuksistani ja impulsseistani. Mitä enemmän olen tiedostanut itseäni ja tapaani toimia, sitä enemmän olen pystynyt lähtemään kyseenalaistamaan ostosten tekemistä.

Tänä päivänä koen, että minulle on varsinkin isompien ostosten kanssa kehittynyt harkitsemisen taitoa. Minua on auttanut myös se, että puolisoni usein toteaa, kun haluan ostaa jotain isompaa, että voin ostaa sen, jos oikeasti tarvitsen. Hän on usein siis moraalimittarini.

Tällä hetkellä pystyn pysäyttämään ostosriippuvuuden noidankehän lähes aina siinä kohtaa, kun tulee impulssi ostaa jotain, mitä en oikeasti tarvitse. Toki välillä tulee jotain ylilyöntejä ja ostan jotain tyhmää. Välillä myös haen tavaroista kiksejä ja ostan niitä sen takia tai haluan huomiota esimerkiksi jollain vaatteilla. Tämä on hyvin inhimillistä.

On ihan OK nauttia elämästä tai ostaa kauniita asioita. Minulle se on hyvin kaukana siitä, että shoppailu olisi täysin hallitsematonta. Koen, että olen toipunut ostosriippuvuudesta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top