Mitä sinun tulisi tietää itsemyötätuntoon liittyvistä myyteistä?

Oletko törmännyt vastustukseen itsemyötätuntoa ajatellessasi? Huomaatko, että pelkkä sana saa kehosi ja mielesi reagoimaan inholla? Jos näin on, kannattaa kalibroida ajattelua uudestaan tämän myyttilistan kautta. Kyseessä on nimittäin ihmisyyden ja erityisesti toipumisen perustaito.

Itsemyötätunto on heikkoutta

  Tämä on myyteistä yleisin. Ajatellaan, että ihminen, joka on lempeä itseään kohtaan, on nössö tai pehmo. Tämä ajatus ei voisi olla kauempana totuudesta.

  Itsemyötätunnon osoittaminen on radikaali teko. On nimittäin paljon helpompaa elää elämää niin kuin aina ennen. Olla sisäisen kritiikin ja arvostelun motivoima. Rankaista itseä, kun tekee virheitä.

  Kun harjoitat itsemyötätuntoa, liikut vastavirtaan, omia mielen luontaisia taipumuksiasi vastaan. Onko mitään sen rohkeampaa? Siinä vasta vahvuutta tarvitaankin. Myötävirtaan uivat jopa kuolleet kalat, kuten sanotaan.

  Itsemyötätunto tekee laiskaksi

   Epäilen, että tämä myytti on peräisin suomalaisesta sisukulttuurista. Sisussa ei itsessään ole mitään vikaa, mutta jos se tarkoittaa sitä, että suoritat ja suoritat, pusket omaa mieltä ja kehoa kuuntelematta jatkuvasti itsesi uupumuksen partaalle, ei se palvele sinua.

   Omien kehon ja mielen tarpeiden tunnistaminen ja sanoittaminen on itsemyötätunnon ytimessä. Se auttaa sinua jaksamaan. On hyvä harjoitella pitämään välillä paussia ja satsaamaan palautumiseen. Siitä saat itse asiassa lisää elinvoimaa.

   Itsemyötätunto on itserakkautta

   Tämä on osittain totta. Itsemyötätunnossa itsensä rakastaminen ja arvostaminen on yksi osa kokonaisuutta.

   Ihminen voi kuitenkin sekä rakastaa itseään että kokea olevansa ylivertainen muihin nähden.

   Itsemyötätunnossa on kyse siitä, että olet ystävällinen itsellesi ja jopa rakastat itseäsi juuri sellaisena kuin olet – haavoittuvana ja epätäydellisenä. Olethan vain ihminen.

   Itsemyötätunto on itsekkyyttä

   Itsemyötätunnon lempeä puoli on sitä, että osaat sanoa tarpeillesi kyllä. Sen voimakas puoli on sitä, että osaat vetää rajat ja sanoa ei. Tämä ei kuitenkaan tule muiden hyvinvoinnin kustannuksella.

   Tutkimusten (mm. Kristin Neff) mukaan itsemyötätuntoinen suhtautuminen itseen lisää lempeää suhtautumista muita kohtaan.

   Itsemyötätunto on vaikeaa

   Monesti itsemyötätuntoa harjoitetaan itseen kohdistuvien lempeiden sanojen tai lempeän kosketuksen kautta. Jos tällainen toiminta herättää vastustusta, ei hätää. On myös muita keinoja.

   Mistä tekemisestä nautit? Tykkäätkö kuunnella hyvää musiikkia? Katsoa elokuvia? Juoda lämmintä teetä? Kuljeskella luonnossa? Urheilla? Joogata?

   Nautitko läheisyydestä? Hyvästä ruoasta? Pitkistä keskusteluista ystävän kanssa?

   Itsemyötätunto on kaikkea sitä, mitä teet pitääksesi huolta itsestäsi. Se voi olla ihan arkisia asioita, kuten lempivaatteisiin pukeutumista tai hygieniasta huolehtimista. Vaikeana päivänä se on sitä, että saat noustua sängystä.

   Itsemyötätunto ei ole vaikeaa. Sitä voi harjoittaa kaikissa niissä pienissä kohdissa, jossa olet aikeissa toimia omaa parasta ymmärrystä tai intuitiota vastaan.

   Se voi olla myös yksi hyvä syvä hengitys.

   Kommentoi

   Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

   Shopping Cart
   Scroll to Top