Elämänohjeita vastavalmistuneille nuorille

Kuvaaja: Alax Matias: https://www.pexels.com/fi-fi/kuva/loma-naine-kesa-maaseutu-17042235/

Koulut loppuivat jo lähes pari viikkoa sitten. Omat työni eivät suinkaan loppuneet siihen, että saattelin omat kakkosluokkalaiseni (ja entiset oppilaani kasilla) kesälaitumille. Nyt hommat on tehty ja minulla on aikaa pysähtyä kirjoittamaan ja sanoittamaan tätä tärkeää aihetta. Paljon on nimittäin mielessä pyörinyt.

Koulun tai luokkatason päättäneille nuorille on jaettu elämänohjeita pääasiassa liittyen arvosanoihin. On todettu, että ne eivät määrittele meitä ihmisenä. Tämä saa minut surulliseksi. Ei siksi, että aihe ei olisi hyvä, vaan siksi, että asia ei ole kaikille nuorille itsestäänselvyys. Tämä pitäisi nimittäin opettaa jo ihan lapsena. Toki ihmisen monesti luontainen taipumus vertailla itseämme muihin tuo omat hankaluutensa. Väittäisin, että isompi haaste on vanhemmat, jotka asettavat joko tietoisesti tai tiedostamattomasti lapselleen paineita.

Itse siis antaisin ohjeita enemmän niille vanhemmille, joiden nuori on valmistunut. Katso toimintaasi. Vaaditko sinä kohtuuttomia? Harjoittele huomaamaan hyvää lapsessasi ja sanoita sitä hänelle. Puhu erityisesti nuoren luonteenvahvuuksista kuin älykkyydestä tai arvosanoista. Anna aikaa ja kuuntele. Ole läsnä. Kysy, mitä kuuluu. Ole sellainen vanhempi tai etsi lapsellesi sellainen henkilö, jolle voi puhua kaikesta ja jolle voi soittaa esimerkiksi yöstä, kun arviointikyky on pettänyt päihteiden suhteen.

Mitä itse sitten haluaisin sanoa vastavalmistuneille nuorille?

Nauti elämästä. Olet tehnyt massiivisen määrän duunia. Tunne kiitollisuutta siihen liittyen. Istu sen kanssa. Vaikka lopputulos ei olisikaan ollut sitä, mitä halusit, olet silti ponnistellut. Ei tarvitse yrittää parastaan joka hetki. Hyvä riittää.

Rakasta niin, että sydämesi pakahtuu. Paitsi jos kohteena on sellainen henkilö, joka ei kohtele sinua hyvin. Silloin juokse. Maailma on arvoisiasi ihmisiä pullollaan. Hakeudu ihmisten joukkoon. Nauti hetkistä. Nauti nuoruudesta. Hassuttele ja hulluttele. Treenaa kiitollisuutta. Kanna vastuusi. Nauti vapaudesta, joka on aikaa, joka vapautuu vastuilta.

Pari sanaa päihteistä. Älä käytä sellaisia päihteitä, mistä et tiedä, mitä ne sisältävät. Jos käytät päihteitä, älä tee sitä yksin äläkä jätä kaveria yksin. Huolehdi sammuneesta. Yksi turvallinen aikuinen. Etsi sellainen. Soita hänelle, kun arviointikyky pettää etkä tiedä, mitä tehdä.

Tärkeintä, mitä voi tehdä, on käyttää aurinkovoidetta. Ai mitä se tarkoittaa? Tässä video, jonka annan matkaevääksi kaikille niille nuorille, jotka itse saattelen maailmaan. Kannattaa katsoa aikuistenkin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top