Riippuvuuden hyödyt eli miksi jäämme koukkuun

Riippuvuuden haitoista puhutaan yleisesti jopa hyvin hartaasti. Joku asiaa tuntematon saattaakin haittoja pohtiessaan miettiä, miksi jeppe ei vaan laita korkkia kiinni, lähde toksisesta parisuhteesta tai lopeta uhkapelaamista.

Jos riippuvuus aiheuttaisi pelkästään haittoja, tuskin kukaan olisi riippuvainen. Toki ihmisellä voi olla haitallisena käyttäytymismallina myös negatiivinen ajattelu, mutta jos se ei toisi mielihyvää tai täyttäisi jotain tarvetta, suunnan muuttaminen positiivisemman ajattelun suuntaan ei olisi ongelma.

Pointti on, että haemme riippuvuudesta jotain. Yksinkertaisimmillaan se on mielihyvää. Haluamme kokea mieluummin hyvänolon tunteita kuin elämän tasaisuutta tai negatiivisia asioita. Aivomme ovat virittyneet hakemaan kiksejä ja pistämään tarkasti muistiin sen, mistä niitä löytää. Jokainen annos päihdettä tai suklaata, jokainen piste videopelissä, jokainen tykkäys ja kommentti somepostaukseen, jokainen suorittamisella ja työnteolla täytetty hetki vie meidät kauemmas epämukavista tunteista.

Riippuvuuksien lähdettä miettiessä on hyvä tiedostaa myös kerros, joka liittyy tarpeisiin, niiden täyttymättömyyteen ja täyttämiseen. Kysymyksiä, joiden kautta aiheeseen pääsee, ovat esimerkiksi: ” Mitä riippuvuus tekee minulle?” tai ”Mitä saan riippuvuudesta tai haitallisesta käyttäytymismallista?” Juominen voi tuoda kehoon ja mieleen rentoutta. Pelaaminen taas voi lisätä jännitystä ja elinvoimaa. Huumeet saattavat piristää hermostoa tai lisätä fokusta. Yletön työnteko taas voi tuoda tietyissä piireissä ihailua ja statusta.

Kun löydämme sen tarpeen, mitä riippuvuus täyttää, meillä on mahdollisuus kyseenalaistaa se. Tiedostaminen on siis ensimmäinen askel. Seuraavana tulee hyväksyminen. Epätäydellisyyden hyväksyminen helpottaa muutosprosessia. Tällainen olen. Tästä kohdasta voimme alkaa tutkia tarvetta uteliaasti ja kyseenalaistaa haitallisen toimintamallin.

Jotkut haluavat tässä kohtaa lähteä pohtimaan sitä, mikä on johtanut siihen, että koemme, että kyseinen tarve ei ole täyttynyt. Tie johtaa usein lapsuuteen.

Seuraava hyvä kysymys on, kuinka voimme itse ottaa vastuun tästä tarpeesta. Vastuun ottaminen tarkoittaa sitä, että etsimme rakentavampia keinoja tarpeen täyttämiseen. Elinvoimaa ja virkeyttä saa myös lenkkeilystä. Rauhallisuutta ja rentoutta saunasta ja meditaatiosta. Me koemme olevamme virkeämpiä silloin, kun nukumme hyvät yöunet.

Itsetutkiskelu vaatii rohkeutta, sinnikkyyttä, uteliaisuutta ja avoimuutta. Se kannattaa, koska kun ymmärrämme sen, miksi riippuvuuksilla ja haitallisilla käyttäytymismalleilla on meihin nähden niin suuri vetovoima, olemme jo pitkällä matkalla kohti tunne-elämän raittiutta ja vapautta.

Mitä sinun haitallisen käyttäytymismallisi taustalla on?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top