Mindfulness on yksi toipumisen tärkeimmistä työkaluista

Olen törmännyt usein uskomuksiin siitä, että mindfulness-harjoitteet on tarkoitettu vain keskittymisen treenaamiseen. Ajatellaan, että harjoitteiden tarkoitus on tähän hetkeen keskittymällä vältellä asioita, jotka ovat epämukavia ja haastavia.

Tämä on väärinkäsitys. Tietyt mindfulness-harjoitteet voivat olla nimittäin todella näppärä työkalu haastavien tunteiden kanssa ystävystymiseen ja niiden käsittelyyn. Oma kokemukseni on, etten olisi selvinnyt ilman näitä harjoitteita. Minulle on hyvin automaattista paeta paikalta, kun haastavia asioita nousee. Mindfulness-harjoitteet ovat antaneet minulle tietoisen tavan pysähtyä ja opetella epämukavuuden kohtaamista.

Mindfulness-asenteet

Mitä tahansa mindfulness-harjoitetta teetkin, on hyvä pitää mielessä mindfulness-asenteet: uteliaisuus ja ystävällisyys. Uteliaisuus ilmenee kiinnostuksena omaa kokemusta kohtaan.

Ystävällisyys on taas sitä, että suhtaudumme omaan kokemukseemme ystävällisesti. Tämä näkyy esimerkiksi niin, että kun emme pysty keskittymään, olemme ystävällisiä itseämme kohtaan sen sijaan, että arvostelemme ja kritisoimme itseämme.

Kaksi mindfulness-harjoitteiden alalajia

Ensimmäinen harjoitteiden laji ja hyvä kohta aloittaa harjoitteiden tekeminen on tehdä sellaisia mindfulness-harjoitteita, joilla treenataan keskittymistä tähän hetkeen. Näitä ovat esimerkiksi Hengityksen tarkkailun harjoitus ja Kehon skannaus, jossa tuodaan huomiota kehon eri osien tuntemuksiin. Aistitaan hengitystä tai kehoa.

Tähän hetkeen keskittymistä voi treenata myös vähemmän muodollisesti, eli vaikka tietoisen syömisen tai tietoisen hampaidenpesun kautta. Tehdään siis jotain arjen asiaa olemalla mahdollisimman läsnä sitä tehdessä.

Toinen mindfulness-harjoitteiden alalaji on sellaiset harjoitteet, joissa työskennellään tunteiden kanssa. Niissä voidaan kehittää positiivista asennetta. Tästä esimerkkinä on Rakastavan ystävällisyyden meditaatio. Lähdetään liikkeelle toivottamalla itselle hyviä asioita, edetään hyvään ystävään ja lopulta kaikkiin eläviin olentoihin.

Tunnetyöskentelyharjoituksia ovat myös harjoitukset, jotka auttavat käsittelemään haastavia tunteita. Näistä hyvänä esimerkkinä on RAIN-meditaatio, jossa tuodaan mieleen joku itselle hankala tilanne. Kirjaimet merkitsevät meditaation eri vaiheita. Ne ovat:

R eli recognize on sen huomaamista, että tilanne nostaa epämukavia tunteita ja ajatuksia.
A eli allow on epämukavuuden sallimista. Annetaan itselle lupa pysähtyä epämukaviin tuntemuksiin.
I eli investigate on vaihe, jossa tutkitaan, mitä tunteita nousee ja missä ne tuntuvat kehossa.
N eli nurture tai nourish on sitä, että hyväksytään se, että haastavat tunteet ovat osa ihmisyyttä. Ne ovat osa jokaisen ihmisen kokemusta. Lopuksi tarjotaan itselle lohdutusta ja myötätuntoa sanojen tai kosketuksen muodossa.

Mindfulness ja riippuvuuksista toipuminen

Mindfulness on ollut minulle tärkein ja vaikuttavin toipumisen työkalu. Tiedostaminen on toipumisen ja muutoksen lähtökohta. Itsetuntemuksen kautta olen päässyt purkamaan niitä käyttäytymis- ja ajattelumalleja, jotka ovat saaneet minut käyttäytymään riippuvaisesti ja vahingollisesti.

Olen vapautunut monesta haastavasta tunteesta ja oppinut kehittämään positiivisempaa asennetta itseäni ja elämää kohtaan. Tunnen itseni ja tapani reagoida. Ymmärrän uskomuksiani ja osaan olla omalla puolellani ja lohduttaa itseäni.

Yhteenvetona voisin sanoa, että mindfulness on mahdollistanut minulle tunne-elämän raittiuden, toipumisen uuden tason. Traumatietoisena mindfulness-ohjaajana olen päässyt auttamaan työkseni lukemattomia ihmisiä raittiuden alkumetreillä ja toipumisen vahvistamisessa. On ollut lahja löytää eettinen työ, jossa voin jakaa kokemustani ja ammatillista osaamistani.

Traumatietoinen mindfulness

On todella tärkeää, että jos alat treenata mindfulnessia, osaat kuunnella kehoasi, tunteitasi ja kuulostella, millaiset harjoitukset sinulle sopivat. Vaihtoehtoisesti voit mennä mindfulness-ohjaukseen, jossa ohjaaja on traumatietoinen.

Jos sinulla on mielenterveyden haasteita, kuten masennusta, paniikkihäiriötä tai käsittelemättömiä traumoja, suosittelen, ettet tee haastavien tunteiden tunnetyöskentelyä yksin.

Kehon skannaus, Rakastavan ystävällisyyden meditaatio, RAIN-meditaatio ja useat muut harjoitteet ovat kuunneltavissa ilmaiseksi kotisivullani https://onnellisuuspaja.fi/harjoitteita/

2 ajatusta aiheesta “Mindfulness on yksi toipumisen tärkeimmistä työkaluista”

  1. Hei! Kiitos aivan ihanista meditaatioista <3
    Olisin halunnut osallistua kurssille, mutta Kelan päivärahoilla ei ole mahdollisuutta siihen.

    Voiko jo toivottaa ihanaa Joulun odotusta, ainakin kynttilöiden tuiketta voi,

    Tuulia

    1. susanna@onnellisuuspaja.fi

      Hei Tuulia!

      Kiitos kauniista viestistä!

      Laita mulle viestiä, niin katsotaan, mitä voidaan tehdä.

      Yst, Susanna

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top