Terveen mielen ja terveiden aivojen ruokavalio

Vuosi on vaihtumassa. Minulle tämä merkitsee sitä, että on aika tehdä inventaariota menneestä ja asettaa tavoitteita tulevaan.

On itsestään selvää, että terveellinen ruokavalio luo fyysistä hyvinvointia. Kukaan ei kyseenalaista tätä. Kun puhumme mielen ja aivojen hyvinvoinnista, asia ei olekaan ihan yhtä yksinkertainen. Maailma on pullollaan erilaisia teorioita, uskomuksia ja ismejä siitä, kuinka saavuttaa mielenterveys. Itse olen kiinnostunut tiedosta, joka on tutkittua ja siitä, mitä itse koen käytännössä toimivaksi ja järkeenkäyväksi. Kyseenalaistaminen ja kokemuksellisuus ovat avainasemassa.

Daniel J. Siegelin kirjassa Brainstorm – Nuoruuden aivomyrskyn voima ja merkitys on esitelty kiinnostava jaottelu siitä, mitä terve mieli ja terveet aivot tarvitsevat. Näen jaottelun tämän postauksen lopusta. Näille toiminnoille pitäisi varata aikaa päivittäin. Kyseessä on ikään kuin mielenterveyden lautasmalli. Voit itse päättää, mihin mielesi suuntaat. Huomion suuntaamisen ja toiminnan avulla kehitetään aivoihin uusia yhteyksiä ja jopa uusia hermosoluja. Kuten aivotieteessä todetaan Hebbin teoriassa, neuronit, jotka aktivoituvat yhdessä, liittyvät yhteen (Neurons that fire together, wire together). Toisin sanoen, se, mihin keskitymme, vahvistuu. Tämä seitsikko siis eheyttää aivojasi.

Kannattaa lukaista lista läpi. Onko joku osio, joka on jäänyt arjen kiireiden jalkoihin? Onko joku vain uhohtunut? Voisitko ajatella tekeväsi itsellesi päivittäiset tavoitteet niin, että kaikki osiot saisivat aikaa? Olisiko tässä ainesta uudenvuodenlupauksiin?

Loppuun vielä kiinalaista kansanviisautta:

“Tarkkaile ajatuksiasi, niistä tulevat sanasi. Tarkkaile sanojasi, niistä tulevat tekosi. Tarkkaile tekojasi, niistä tulevat tapasi. Tarkkaile tapojasi, niistä tulee luonteesi. Tarkkaile luonnettasi, siitä tulee kohtalosi.”

Ajatukset ovat siis kaiken lähtökohta. Sinä päätät, suuntaatko negatiivisuuden vai positiivisuuden kujalle.

Shopping Cart
Scroll to Top