Viikkourakat III: Viikkotehtävien palkitseminen
Olen menneinä viikkoina julkaissut pari juttua liittyen viikkourakoihin luokassani. Ensin kerroin siitä, kuinka ne auttavat stressinhallinassa ja sitten avasin yhtä tehtäväkokonaisuutta, jossa luonteenvahvuuksia opeteltiin viikkotehtävien kautta. Nyt kerron hieman viikkotehtävien palkitsemisesta.
Olen kokeillut vaikka minkälaisia palkitsemismenetelmiä, mutta en ole tähän mennessä löytänyt Class Dojo -sovellusta parempaa. Heti alkuun mainittakoon, että tämä palvelu on GDPR-yhteensopiva. Lisää aiheesta täällä. Jotkut kunnathan kiirehtivät kieltämään tämän huippuhyvän palvelun. Jos pelkää oppilaiden tietojen puolesta, voi heille tehdä koodinimet ja saada sitä kautta rauhan.
Jokaisella oppilaalla on oma hahmo, jolle kerätään pisteitä. Dojo tarkoittaa yhtä pistettä Class Dojo -sovelluksessa. Niitä kerätään sekä henkilökohtaiseen että yhteiseen pottiin. Dojoja on plus- ja miinusmerkkisiä. Itse käytän vain plussia. Miinusviestit menevät Wilmaan.
Vanhemmilla on mahdollisuus nähdä lastensa saavutukset. Palkittavia asioita ja niiden pistearvoja voi lisätä ja muokata itse. Pistearvot vaihtelevat välillä 1-5. Meillä saa esim. jokaisesta luetusta sivusta 100 dojoa, joten jos on lukenut 300 sivua, saa kolmen dojon arvoisen palkkion.
Dojoja saa meillä
- toisten auttamisesta luokan WhatsApp-ryhmässä (ei ole luokan virallinen ryhmä ikärajojen takia), jossa kysellään lähinnä läksyjä ja muita muistettavia juttuja
- luetuista sivuista (lukudiplomin sivutuote)
- viikkotehtävistä
- enkun ja matikan lisätehtävistä
- hyvin menneistä retkistä
- hyvin menneistä spelling testeistä
- spellarit on Quizletissa, joten joidenkin harjoitteiden paras saa aina dojon
- tiimityöskentelystä
- sinnikkyydestä
- muusta yllättävästä hyvästä
- jos ei ole yhtään unohdusmerkintää sillä vikolla
Dojot eli pisteet kerätään viikkourakkalappuun. Kun oppilas saa 10 dojoa, hän saa dollarin. Dollarilla voi ostaa etuuksia. Niitä on listassa luokan seinällä. Etuja on muun muassa hahmon vaihtaminen, musan kuuntelu työskentelyn aikana, purkkapala, aktiivisuustauko koko luokalle, unelmatunnin suunnittelu (5 dollaria), Wilma-pyyhin (2 dollaria, saa käyttää vain kerran kuussa) ja pyjama-päivä. Osa palkinnoista on koko porukalle ja osa vain itselle.
Dollarin voi käyttää heti, sillä voi ostaa samantien etuisuuskortin, jossa palkinto lukee tai sen voi käyttää myöhemmin. Minulla on siis myös noita etuisuuskortteja. Englanninkielisenä Class Dojo -paketteja saa Teachers pay Teachersista 5–10 eurolla. Monet paketeista sisältävät editoitavia pohjia. Näihin käytetty raha on kyllä maksanut itsensä takaisin moninkertaisesti!
Tänä vuonna olen jakanut oppilaille aina kymmenen dojon kohdalla dollarin sijasta brag tagin, kehulapun. Se on dollarin arvoinen, mutta nyt oppilaat tietävät itse paremmin, missä mennään. Katsomme koko luokan tuloksia silloin tällöin yhdessä.
Samalla kertyy luokan potti. Joka 200 dojoa tuo isomman palkinnon. Niitä voi olla vaikka kirjastoreissu, pelitunti tai mitä nyt luokka päättääkään. 1000 pistettä on luokan isompi retki tai tapahtuma.
Class Dojossa on muitakin työkaluja. Näitä ovat esim. ryhmänmuodostaja, portfolio, luokan kuvafeedi, äänimittari, vinkkivideoita ja ajastin. Ryhmänmuodostajaa lukuun ottamatta olen käyttänyt aika vähän noita lisäpalveluita.
Yksi haaste, jonka kanssa painiskelen luokassani, ja joka tuntuu olevan yhteinen meille opettajille, on se, kuinka saisin ne passiiviset oppilaat aktivoitua. Mulla on pari-kolme oppilasta, jota ei kiinnosta tehdä mitään ekstraa eivätkä he innostu dojohommasta millään tasolla. Notta sen viisastenkiven kun joku keksii, niin tämä järjestelmä on täydellinen 😉 Kannustan kokeilemaan.