Mindfulness on riippuvuuksien hoidossa yksi tehokkaimmista työkaluista. Se on taito, jota voi oppia. On kyse aivojen treenaamisesta toiminnan ja ajattelun kautta.
Mindfulness itsessään saattaa kuulostaa liian epämääräiseltä. Käsitettä avatakseni haluan jakaa kanssanne sen viisi helposti käyttöön otettavaa alataitoa, joiden koen olevan erityisen merkityksellisiä riippuvaisen käytöksen kanssa työskentelyssä.
1. Triggereiden tunnistaminen
Triggerit eli laukaisevat tekijät ovat ulkoisia tai sisäisiä asioita, jotka sysäävät käyntiin riippuvuuden noidankehän. Niitä voivat olla esimerkiksi unettomuus, riita puolison kanssa tai aurinkoinen sää. Mitä paremmin tiedostamme triggerit, sitä paremmin voimme valita, alammeko toimimaan niiden mukaan.
2. Kehon merkkien huomaaminen
Miten keho reagoi haastavassa tilanteessa? Kuinka se reagoi silloin, kun vaaraa ei ole? Kehon merkkien huomaaminen saa automaattisesti aikaan positiivista tilaa. Kehon jännitykset vaikuttavat tunteisiin ja ajatuksiin. Kiihtymisen huomaaminen kehossa helpottaa sen käsittelyä ja antaa mahdollisuuden rentouttaa jännitykset esimerkiksi hengityksen avulla.
3. Tunteiden tunnistaminen
Kuinka usein saakaan kuulla siitä, miten toipumisen tiellä ollut on retkahtanut oman suuttumuksensa uhrina. Käsittelemättömät tunteet, jotka ovat peräisin koko matkalta elämän alkumetreiltä tähän päivään, saavat monesti aikaan niin vaikean reaktion, että ihminen ei näe muuta ulospääsyä kuin paeta riippuvuuteen. Mitä jos hän osaisi sen sijaan nimetä tunteensa? Huomata ne kehossa? Sanonnan mukaan, kun tunteen nimeää, sen voi kesyttää. Tunne alkaa menettää otettaan.
4. Ajatusten huomaaminen
Päässämme pyörii kaikenlaista, tarpeellista ja tarpeetonta. Mikä pahinta, emme osaa yleensä erottaa kumpaan ryhmään vaalimamme ajatus kuuluu, uskomme sitä ja alamme toimia sen mukaisesti. ”Olen tyhmä” on yhtä totta kuin ”Hauki on kala”. Riippuvuuksiin taipuvaiselle ihmiselle sisäinen kielteinen puhe on syy itsesääliin, itseinhoon ja pahimmassa tapauksessa retkahdukseen. Oma lukunsa ovat mahdollistavat ajatukset, kuten ”Ansaitsen pullon viiniä, koska oli rankka työviikko.” Mitä paremmin tiedostamme ajatuksemme, sitä tehokkaammin voimme haastaa niitä.
5. Hermoston rauhoittaminen
Se, olemmeko stressaantuneessa vai tasapainoisessa tilassa, vaikuttaa triggereiden voimaan ja vastoinkäymisten kohtaamiseen. Stressi tarkoittaa tässä mitä tahansa haastavaa mielen- ja kehontilaa. Mitä paremmin pystymme rauhoittamaan itsemme, sitä vastustuskykyisempiä olemme riippuvuuksien vetovoimalle.
Onko sinulla kokemuksia siitä, kuinka mindfulness voi auttaa riippuvuuksista irti pääsemisessä? Nousiko mieleesi kenties jotain kysyttävää edelliseen liittyen? Mietityttääkö sinua joku muu asia mindfulnessin suhteen? Kommentoi alle, niin jatketaan keskustelua.
Mindfulness ja addiktio -kurssi + miniretriitti 18.10. alkaen zoomissa.
https://onnellisuuspaja.fi/tuote/mindfulness-ja-addiktio/