Tietoisuuden kehän malli

Haluan esitellä teille Tietoisuuden kehän mallin. Sen lähtökohtana on kognitiivinen kolmio ja se lähti kehittymään HundrED-hankkeeni aikana. Olin siinä mukana luokkani tunne- ja tietoisuustaito-opetuksella. Ajatuksena oli kehittää oppilaille mahdollisimman yksinkertainen malli, jonka avulla he pystyisivät ymmärtämään mindfulnessin ydinajatuksen.

Huomasin nopeasti, että tämä malli itse asiassa on todella hyvä työkalu kenelle tahansa, joka on kiinnostunut ymmärtämään kokemustaan ja muuttamaan elämäänsä. Viimeisin lisäys malliin ovat uskomukset, joidenka oleellisuuden olen tajunnut nyt kun olen Gabor Matén vuoden mittaisessa Compassionate Inquiry -koulutuksessa.

Tämä malli on nykyään kaiken ohjaukseni ja valmennukseni pohja. Malli toimii näin. Koemme maailmaa aistiemme kautta. Aistiärsykemaailmassa on triggereitä, laukaisevia tekijöitä, joihin reagoimme joko tietoisesti tai tiedostamatta. Reagointi tarkoittaa sitä, että kehossa alkaa nousta tuntemuksia, kuten hikoamista tai paineen tunnetta rintakehässä. Tunteet ovat tulkintoja näistä tuntemuksista. Nousee se, mitä nimitämme peloksi, vihaksi tai innostukseksi. Sitten ovat vuorossa ajatukset, jotka puolestaan ovat mielemme tulkintoja tunteista ja kehon tuntemuksista.

Toimimme näiden kehon tuntemusten, tunteiden ja ajatusten pohjalta. Jos toimintamme on ei-rakentavaa, kehon tuntemukset, tunteet ja ajatukset vahvistuvat. Kaikki kokemuksen osa-alueet alkavat vahvistaa toisiaan. Triggerillä ei ole tässä kohtaa enää mitään merkitystä. Ja vaikka tässä esitän, että asiat tapahtuvat tietyssä järjestyksessä, ne voivat myös tapahtua muussa järjestyksessä.

Siihen, miten helposti hyppäämme kehään mukaan, vaikuttavat yleinen mielialamme sekä syvät uskomuksemme. Uskomukset tarkoittavat tarinoita, joita kerromme itsellemme itsestämme ja maailmastamme. Esimerkki uskomuksesta on En ole rakastettava.

Miksi mindfulness on äärimmäisen hyvä työkalu tietoisuuden kehässä? Mindfulness-harjoitteita tekemällä meillä on mahdollisuus enenevissä määrin valita, millä tavalla toimimme ja ajattelemme. Alamme huomaamaan, että kehällä on itse asiassa sellaisia kohtia, joissa voimme valita hypätä pois. Mitä enemmän mieltämme treenaamme, sitä aikaisemmassa vaiheessa kehällä saamme vapauden valita.

Malli toki toimii myös positiivisessa yhteydessä, mutta kerron tässä esimerkin haastavasta tilanteesta. Olen stressaantunut. Postiluukusta tulee kelan kirje. Huomaan, kuinka käteni alkavat hikoamaan ja sydämeni alkaa takoa. Nousee kiukkua. Ajatukset ovat sen tyyppisiä, kuten Olen tehnyt jotain väärin tai Minulta vaaditaan rahaa. En edes avaa kirjettä. Otan puhelimen, menen Facebookiin ja kirjoitan johonkin keskusteluketjuun turhan tiukan kommentin. Kehoni reagoi vahvemmin, tunteisiin alkaa liittyä jo vähän häpeää ja alan sättiä itseäni. Tämän lumipalloefekti saattaa jatkua pitkään ja eskaloitua nopeastikin.

Tällainen tapa toimia oli hyvin tunnusomaista minulle raittiuteni alkuaikoina. Jos saan nykyään vastaavan kirjeen, tajuan automaattisesti, että en tiedä mitä kirjeessä on. Tarvittaessa otan pari rauhoittavaa sisään- ja uloshengitystä. Avaan kirjeen mahdollisimman pian, jotta mielikuvitukseni ei pääse valloilleen.

Miltä sinun mielestäsi Tietoisuuden kehän malli näyttää? Onko siitä sinulle kenties hyötyä? Tähän malliin pääset tutustumaan paremmin koulutuksissani ja valmennuksissani. Tervetuloa siis mukaan! Esimerkiksi Raittius 2.0 -koulutus, joka on tarkoitettu kaikille, jotka toipuvat jostain riippuvuudesta tai haitallisesta käyttäytymismallista, alkaa 18.9. Siellä perehdymme malliin syvällisemmin.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top