Hyvä uni tukee toipumista

Olen itse huomannut raitistuttuani alkoholin ja lääkkeiden sekakäytöstä, kuinka tärkeä rooli hyvällä, kemiattomalla unella on. Tuntuu välillä, että suhtaudun uneeni jopa fanaattisesti: reissuissakin minulla on aina mukana oma tyyny. Nukun korvatulpat korvissa ja putkihuivi silmillä. Alan helposti stressaamaan jo parin huonosti nukutun yön jälkeen nukkumaan menoa.

Tähän on hyvä syy. Mitä enemmän toipumiseni syvenee ja hyvinvointini lisääntyy, sitä selkeämpi on yhteys laadukkaan levon ja hyvinvoinnin välillä. Olen alkanut myös ymmärtää, kuinka tärkeää on valmistella mieltä ja kehoa hyvään uneen.

Miten hyvä uni tukee toipumista?

Hyvä uni rentouttaa hermostoa ja vähentää stressiä. Stressi eli mikä tahansa kehon tai mielen epätasapaino on yksi suurimmista tekijöistä retkahtamisessa. Kaikki tietävät, että stressittömällä keholla ja mielellä, hyvänä päivänä, on helpompi vastaanottaa haasteita. Stressissä pienet asiat kasvavat helposti mielessä kerrostalon kokoisiksi. Toisin sanoen, mitä rennompi ja stressivapaampi keho ja mieli on, sitä vähemmän haastavilla ajatuksilla ja tunteilla on meihin vetovoimaa.

Laadukas uni tukee myös aivoterveyttä. Unen aikana aivot puhdistuvat päivän aikana kertyneestä ”jätteestä”. Unen aikana aivot saavat myös palautua. Niiden energiavarastot täydentyvät. Unen aikana päivän varrella opitut asiat järjestyvät muistiin.

Hyvin levänneillä aivoilla on helpompi kohdata mitä tahansa haasteita. Myös viisaampien valintojen tekeminen helpottuu. On helpompi tiedostaa ja hyväksyä asioita. Näin riippuvuuksiin oleellisesti liittyvä impulsiivinen käytös vähenee. Myös näkökulmanottokyky paranee.

Selkeä päivärytmi on itsensä johtamisen perusasia. Säännöllinen unirytmi auttaa rytmittämään elämää kokonaisuudessaan. Tämä on tärkeää, koska monelle riippuvaiselle elämä on muodostunut hallitsemattomaksi. Selkeä unirytmi on selkeä ja konkreettinen tekijä, jonka kautta voimme saada elämää enemmän hallintaan.

Miten unen laatua voi parantaa?

Vinkkejä unen laadun parantamiseen on varmaan yhtä monta kuin on asiantuntijoita. Tässä muutama tapa, joilla itse olen vuosien aikana saanut unenlaatua ja unirytmiä parannettua.

  1. Mobiililaitteiden käytön rajoittaminen ennen nukkumaanmenoa. Mobiililaitteiden yhteydessä puhutaan monesti niihin liittyvästä sinisestä valosta ja sen vaikutuksesta aivoihin. Tätä voi estää muuttamalla älylaitteen värilämpötilaa tai käyttämällä erikoisvalmisteisia laseja. Itselleni älylaitteissa suurempi ongelma on se, että niissä on monesti sellaista sisältöä, joka aktivoi ajatteluani, kehoani ja tunteitani. Siksi rajoitan älylaitteen käyttöä ennen nukkumista ja jätän ne eri huoneeseen, missä nukun. Aamulla voin valita, missä kohtaa otan niin sanotusti ulkomaailman elämääni.
  2. Meditaatio- ja mindfulness-harjoitteet sekä venyttely  pitkin päivää ja ennen nukkumista rauhoittavat hermostoa ja siten helpottavat nukkumaan menemistä. Jos herään yöllä sinnikkäisiin ajatuksiin, teen kehonskannauksen harjoitusta. Siinä tuon huomiota kehon eri osiin. Se auttaa minua keskittymään muuhun kuin ajatuksiin.
  3. Juon kahvia maltillisesti. Yksi kuppi aamulla ja yksi kuppi alkuillasta riittää.
  4. Syön iltapalan pari tuntia ennen nukkumaanmenoa. En yleensäkään syö mitään hirveän raskasta illalla.
  5. En harrasta hikiliikuntaa ennen nukkumaanmenoa.
  6. Luen kiinnostavaa kaunokirjallisuutta.
  7. Berkeleyn yliopiston neurotieteen ja psykologian professori Matthew Walker toteaa suositussa kirjassaan Miksi nukumme – unen voima seuraavaa: ”Alkoholin nauttiminen iltaisin häiritsee unta, ja paras ja rehellisin neuvo, jonka voin antaa, on kehotus pysyä täysin raittiina.” Olen täysin raitis.

Toivottavasti näistä pointeista on sinulle jotain apua. Olisi kiva kuulla, onko sinulla aiheesta sellaisia omakohtaisia kokemuksia, joita haluaisit jakaa. Kommentoi siis ihmeessä. Yllättävän moni kärsii unettomuudesta tai uneen liittyvästä ahdistuksesta. Kommenttisi voi siis hyvinkin olla iso apu jollekin toiselle.

2 ajatusta aiheesta “Hyvä uni tukee toipumista”

  1. Hei, hyvään uneen noiden mainitsemiesi lisäksi itsellä auttaa avanto, tai illalla paljain jaloin lumihangessa hetken seisominen. Tämä auttaa myös levottomiin jalkoihin 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Shopping Cart
Scroll to Top