Mindfulness ja addiktio

(MBAR- menetelmä, Mindfulness Based Addiction Recovery)

“Toivon, että MBAR -menetelmä osoittautuu sinulle juuri siksi oveksi, joka sinun on tarkoitus avata, ja jos niin teet, josta astumalla antaudut uudelleen ja uudelleen päivä kerrallaan, ajatus kerrallaan ja hetki kerrallaan tälle luotettavalle ja perusteelliselle tavalle pitää huolta itsestäsi ja toipua.
– Jon Kabat-Zinn –

(c) Janne Pappila

Rajoittaako riippuvuuskäyttäytyminen elämääsi? Haluatko lisätä tietoisuutta omasta itsestäsi: tavoistasi toimia, tuntea ja ajatella? Tarvitsetko apua raittius- tms. päätöksissä pysymiseen? Oletko kiinnostunut tietoisen läsnäolon taidoista ja pysähtymisestä?

Mindfulness MBAR-menetelmän kurssi on sinua varten.

Kurssin tarkoitus on tarjota käytännön työkaluja eri addiktioiden kanssa painiskeleville. Se sopii kaikille, jotka haluavat tutkia omaa riippuvuuskäyttäytymistään. Kurssi sopii sinulle riippumatta siitä, missä vaiheessa toipumista olet. Voi siis olla, että et vielä ole toipumisen polulla, olet vasta pääsemässä toipumisen polulle tai olet ollut jo sillä jonkin aikaa tai pitkään. Kaikissa elämän vaiheissa on tilaa kasvaa ja oivaltaa.

Riippuvuutesi voi liittyä esimerkiksi päihteisiin, ruokaan, uhkapeleihin, seksiin, työhön, ihmissuhteisiin tai vaikka negatiivisiin ajatusmalleihin.

Kurssi perustuu tieteellisesti tutkittuun tietoon, eli psykologiaan, aivotieteeseen ja mindfulness-harjoitteisiin. Kurssin pohjana on MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy) -kurssi.

Kurssin kantavia teemoja ovat:            

  • Kuinka erottaa ajatukset ja todellisuus
  • Kuinka erottaa ajatukset ja tunteet
  • Addiktion noidankehän ymmärtäminen
  • Oman kehon ja mielen varoitusmerkkien huomaaminen
  • Retkahduksen kanssa työskentely
  • Kuinka tulla tietoiseksi kehosta, ajatuksista ja tunteista
  • Itsemyötätunto, armollisuus itseä kohtaan
(c) Nadi Hammouda

Mitä addiktio on?
Tässä yhteydessä addiktio on mikä tahansa mielen tai kehon tapa, joka on luonteeltaan pakkomielteistä ja aiheuttaa meille kärsimystä, tuskaa, stressiä. Avainasemassa on se, että meillä on sellainen tunne, ettemme pysty kontrolloimaan ko. käytöstä. Tämä määritelmä sisältää siis addiktion erilaisiin päihteisiin sekä myös uhkapelaamisen, läheisriippuvuuden, seksiaddiktion yms. Myös ajattelun negatiivisuus koetaan addiktiiviseksi käytökseksi (ns. “stinking thinking”).

Mitä toipuminen on?
Toipuminen taas käsitetään poluksi pois kaikista niistä ongelmista, mitä addiktio aiheuttaa. Toipumiseen liittyvät addiktiivisen käyttäytymisen lopettaminen, pakkomielteisten käytösmallien tiedostaminen ja muuttaminen niin, että parempi elämä on mahdollista.

Kurssin käyneet ovat kertoneet mm. seuraavaa:

Kurssin käyneet ovat kertoneet mm. seuraavaa: Parasta oli…

…”kurssin vetäjän omat kokemukset yhdistettynä tutkittuun tietoon, selkeys sekä aito ja empaattinen läsnäolo.”
…”vertaiskokemukset/-jakamiset ja vahvistukset omille oivalluksille.”
” Kaikin puolin hienosti rakennettu kurssisisältö, inspiroiva ja laadukas opetus sekä kurssilla käsitellyt asiat yleisesti ottaen antavat paljon ymmärrystä ja auttavat monenlaisissa elämän haasteissa.”
” Ihana selkeys, paneutuminen & intohimo asiaan kuuluu & näkyy.”
” Kiitos hyvästä ammattitaitoisesta ohjaamisesta ja rauhallisesta läsnäolosta. Tuli paljon uutta asiaa ja uusia kokemuksia.”
“Ohjaajan vahva läsnäolo ja tuki sekä hieno ryhmä. Ymmärsin, että ajatukseni eivät välttämättä olekaan totta. Harjoitukset auttoivat näkemään, että voin harkita ennen kuin toimin. En seuraa sokeasti impulssejani vaan minulla on todellakin mahdollisuus valita, miten reagoin eri tilanteissa.”
“Lisääntynyt tietoisuus omista toimintamalleista, selkeä rakenne, lukuisat harjoitukset ja turvallinen ilmapiiri.”

“Itse sain uusia, toimivia työkaluja luuppaavaan negatiiviseen ajatteluun sekä some- ja sokeririippuvuuteen.”
“Oli upeaa saada kohdata erilaisia ihmisiä saman asian äärellä sekä jakaa kokemuksia ja yhteistä ymmärrystä asiasta. Henkilökohtainen yhteydenotto ja yksilöity keskustelu kanssasi oli superia! Oli ihana kuulla sinun reflektoivan ja tiivistävän kertomaani sekä saada sinullta konkreettinen ohje (itsemyötätunnon äärelle kulkeminen) jatkoja varten.”
“Minulle jo itsessään kurssille osallistuminen oli mahtava kokemus. Lempeä ohjaus sekä edistyminen omassa arjessa oli huikeaa.

Muita tietoja kurssista:

Kurssin vetäjä
Susanna Ahvalo on mindfulness-ohjaaja kymmenen vuoden kokemuksella. Hänellä on myös kokemusta traumatietoisuudesta, itsemyötätunto-ohjauksesta sekä oma lähes 20 vuoden kokemus addiktiosta toipumisesta.

(c) Nadi Hammouda

Kurssin hinta

Verkkokurssin hinta on 200 euroa (sis. alv 24%). Voit kysyä maksusuunnitelmaa. Työttömät, eläkeläiset ja opiskelijat 100 euroa (sis. alv 24%). Kurssille on jaossa myös kaksi ilmaista stipendipaikkaa varattomille.

Seuraava verkkokurssi järjestetään syksyllä.

Tapaamisia on seitsemän. Lisäksi kurssin lopussa osallistujilla on mahdollisuus jutella Susannan kanssa puolen tunnin ajan kahden kesken omasta prosessista.

Tulevista kursseista voi tiedustella laittamalla sähköpostia osoitteeseen susanna.ahvalo (at) gmail.com

Kehittäjät
Valerie Mason-John ja Paramabandhu Groves

Kurssin englanninkielinen sivu
https://www.valeriemason-john.com/mindfulness-based-addiction-recovery/

MBAR on BAMBA (British Association for Mindfulness Based Approaches) jäsen.

https://youtu.be/Loot7IhiGhA
(c) Janne Pappila